Otomotiv sektörü kuşkusuz en hızlı gelişen ve dönüşen sektörlerin başında gelmektedir. Dolayısı ile bitmek bilmeyen bir rekabet ortamında ürettiğiniz modelleri ilgi çekici ve teknolojik olduğu kadar güvenli de yapmak zorundasınız. Peki, şu anda en revaçta ve en çok rağbet gören güvenlik ekipmanları neler? Sizler için yazımızda tek tek inceledik...
Kör Nokta Uyarı Sistemi
Şerit değiştirme sırasında yeterince dikkatli ol(a)mamak veya mesafeyi tahmin edememek ciddi kazalara sebebiyet verebilmekte. Elbette aynalarımızı da doğru açıyla ayarlamamız gerekiyor. Bunu bertaraf etmek için geliştirilen Kör Nokta Uyarı Sistemi, aracın arka tamponuna iki adet sensör yerleştirilip bu sensörlerin 50 metreye kadar yaptığı tarama ile sürücünün aynalardan göremediği araçları görüp LED yardımı ile uyararak haberdar olmasını sağlıyor. Kör Nokta Uyarı Sistemi’nin patenti 1995 yılında George Platzer tarafından alınmıştır ve fikir ilk olarak kağıt üstünde kendisi tarafından SAE’ye (Society of Automotive Engineers) sunulmuştur. Sistemin çeşitli markalarda farklı isimleri vardır. Mesela Volvo’da lk olarak 2007 yılında S80’de BLIS (Blind Spot Information System) ismiyle, Mazda’da 2009 yılında Mazda 6’da BSM (Blind Spot Monitoring) ismiyle, Ford’da yine BLIS ismiye 2010 Ford Fusion’da ve Mitsubishi’de BSW (Blind Spot Warning) ismiyle 2016’da Pajero Sport’ta kullanılmıştır.
Darbe Önleme Sistemi
Adaptif Hız Önleyici Sistemi
Adaptif Hız Sabitleyici, çeşitli algılama sistemleri vasıtasıyla önünüzdeki araç ile mesafenizi korumaya yardımcı olan, gerek güvenliğe olduğu kadar konfora da yardımcı olan bir teknolojidir. Çarpışma Önleme Sisteminde olduğu gibi radar, kamera veya lazer sensörleri gibi çeşitli ekipmanlar ile işlemektedir. Sistem ilk olarak 1992 yılında Mitsubishi tarafından Debonair modelinde, Japonya pazarında Uzaklık Uyarısı ismiyle tanıtılmıştır. Daha sonra Japon marka 1995 yılında Diamante modelinde gaz tepkisini ayarlayabilen bir versiyon geliştirmiştir. 2000 yılında Toyota, sisteme fren yapma özelliği de eklemiştir.
Şerit Takip Asistanı
Yaya ve Bisikletli Çarpma Uyarıcı
Yaya Koruması veya Yaya Algılaması olarak da geçen sistem bir kamera ve yapay zeka yardımı ile aracın önüne çıkan yayaları algılayarak olası bir kazanın önüne geçebiliyor.
Güvenli bir sürüş için otomobillerin bizlere sağladığı tüm teknolojik olanakları bir tarafa bırakırsak, unutmamak gerekir ki en önemli faktör yine bizleriz. Basit gibi görünen emniyet kemerinin takılması kuralı bile, en ölümcül kazalarda oldukça yüksek oranlarda hayat kurtarmaktadır. Trafikte ihmale gelmeyecek, biz sürücülerin ve aynı şekilde tüm yolcuların dikkat edeceği ufak detaylar ile bir çok hayat kurtarmak mümkündür. Otomotiv teknolojileri her geçen gün biz insanların seyahat güvenliğini en üst düzeye çıkarmak adına gelişmeyi sürdürmektedir. Önümüzdeki zaman içerisinde bu alanda yaşanacak tüm gelişmeleri siz değerli OtoBoom.com takipçileri ile aynı şekilde Blog sayfamız aracılığıyla paylaşıyor olacağız.