OTO ELEKTRİK NEDİR

Araçlarda elektrik sistemi çok önemlidir. Elektrik sistemi arızaları, aracın pek çok alandaki fonksiyonuna doğrudan etki eder. Bu nedenle elektrik sistemi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Oto elektrik arızası için otopratik.com.tr üzerinden online olarak randevu alabilir,size en yakın Otopratik noktasından destek isteyebilirsiniz. Peki, oto elektrik arızalarının nedenleri nelerdir ve nasıl çözülür?Elektrik akımı negatif kutuptan pozitif kutuptan pozitif kutba doğru gitme hareketidir. Motorlu araçlarda binek ve hafif ticari araçlarda elektrik gerilimi (akü gerilimi) 12 volttur. Ticari araçlarda (otobüs kamyon tır ) ise elektrik gerilimi 24 volttur.


OTO ELEKTRİK SİSTEMİ

Akü(batarya):

 

Elektrik enerjisini kimyasal enerji halinde depolar. Elektrikli araçlar çalıştığında kimyasal enerjiyi tekrar elektrik enerjisine dönüştürür. Motorun çalışmadığı zamanlarda ışıkları ve özel alanları çalıştırır. Motorun ilk hareketini sağlayan marş motoruna elektrik verir.

 

Akü kutup başları akünün üzerinde kurşundan yapılmış olan artı(+) ve eksi(-) şeklinde yerleştirilmiştir. Artı kutup başı eksi kutup başına göre daha kalındır. Araçlarda bulunan aküler sulu tip elektrolitli akülerdir. Bu tür aküler de eleman kapakları açılarak elektrolikit seviyesi kontrol edilmelidir. Elektro likit seviyesi kurşun levhalarının 1 cm üzerinde olması gerekmektedir. Seviye düşükse Saf su ilave edilerek tamamlanır.

 

Akü araca bağlanırken ilk önce + artı sonra – eksi kutup başları bağlanmalıdır. Sökülürken de bu işlemin tam tersi yapılır. Kışın akü akümülatörün donmaması için tam sarj edilmelidir.

 

AYDINLATMA SİSTEMİ

Frenlerde, dönüşlerde, kavşak ve tepe üstlerine yaklaşırken diğer sürücüleri uyarmak ve ikaz etmek için kullanılır. Akünün üzerinden gelen elektrik akımı sigorta üzerinden geçerek lamba anahtarına gelir. Anahtar çevirildiğinde elektrik lambalara gider ve şasiye ulaşır. Böylece devre tamamlanmış olur.

 

LAMBALAR YANMIYORSA : Sigorta ve lamba anahtarına bakılır.

 

SİGORTA YANMIŞ İSE : Aynı amperde farklı sigortayla değiştirilir. Yanan sigorta teli kullanılmamalıdır.

 

AYNI DEVREYE BAĞLI LAMBALARIN IŞIK ŞİDDETİ FARKLIYSA: Sönük ve soluk olanın şase bağlantısı iyi değildir, oksitlenmiş olabilir, ampülü farklı güçte olabilir veya dış cam temiz değildir.

 

Kullanılan lamba ve sigortaların uygun olması çok önemlidir. Far ayarları kısa farlar 25 metreyi uzun farlar 100 metreyi gösterecek şekilde ayarlanır. Uzun far yandığında Göstergede mavi kısa far yandığında ise yeşil ışık yanar.

 

MARŞ SİSTEMİ

Motorun çalışması için ilk hareketi sağlar. Marş basma süresi 10-15 saniye olmalıdır. Uzun süre basılırsa akümülatör boşalır yani akü biter. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür. Marşa basıldığında araç çalışmıyorsa;

 

akü boşalmış olabilir, akü kutup başları gevşemiş veya oksitlenmiş olabilir.

 

ŞARJ SİSTEMİ

Motor çalışmaya başladığı andan itibaren aracın elektrik ihtiyacını karşılar ve aküyü şarj eder. Seyir halindeyken şarj gösterge lambası yanarsa en kısa zamanda bir elektrik ustasının yanına gidilip aracın gösterilmesi gerekir.

 

Aracın lambaları sık sık patlıyorsa dinamodan çıkan akımı ayarlayan regülatör arızalanmıştır.

 

ATEŞLEME SİSTEMİ

Silindire sıkışan hava yakıt karışımının yakılabilmesi için bujilere yüksek voltajlı kıvılcım sağlayan sistemdir.

 

Aracınızın neden çalışmadığı hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayıp bilgi edinebilirsiniz.